The Family of Chinese – BRUFO14

Hieronder zie je de foto’s die we toonden tijdens de tentoonstelling ‘The family of Chinese’ binnen het fotofestival BRUGGEFOTO14. Een inleiding:

In The family of Chinese lieten we ons inspireren door  de Family of Man, waar Edward Steichen in 1955 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen bijeenbracht om een beeld van ‘de mensheid’ te tonen. Wij pretenderen zeker niet dat we nu een beeld geven van de hele Chinese wereld. Integendeel, we beperkten ons tot Oost- en West-vlaanderen. En zelfs binnen deze beperking in het grondgebied tonen wij eerder een impressie van wat Chinees zijn in deze provincies kan betekenen. De gelijkheid zit eerder in de diversiteit van de aanpak door de verschillende studenten, in de variatie van onderwerpen en in de tentoonstellingsarchitectuur. Namelijk het gebruik van verschillende formaten, het groeperen, het in de vrije ruimte hangen van beelden en dergelijke meer.

En wat betekent die Chinese aanwezigheid nu in West- en Oost-Vlaanderen? Er zijn geen grote China towns, of conglomeraten zoals in Antwerpen, of Brussel. Het is allemaal erg verspreid. In een verzameling ‘gevels’ tonen we het grootste cliché: Het Chinese restaurant. Je kan er niet naast kijken. De gevels alleen zijn al een boeiende studie.  Maar onze studenten gingen ook achter die gevels kijken. Voorbij de keuken ook, in de huiskamers, tot zelfs slaapkamers toe. Bij zo’n foto’s gaat het dan over vertrouwen winnen en mensen treffen die je dat vertrouwen geven. De variatie van thema’s is groot. We zien doctors, gelukkige paartjes die een kindje krijgen, tieners die eventjes rust en eenzaamheid zoeken op het dak, een lerares Chinees, mooie vrouwen die goed met speelkaarten overweg kunnen, kindjes die vanuit China hier een nieuwe thuis vinden, toffe gezinnen die vooral hier en nu leven , maar ook nog de Chinese link willen bewaren….. Kortom heel veel verschillende soorten mensen en redenen waarom die mensen hier wonen.  Maar vooral mensen, en mensen zijn boeiend.